Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2011

Φάλαινα κόντεψε να καταπιεί γυναίκα έξω από την Καλιφόρνια.

Μια κολυμβήτρια που έκανε σερφ...έξω από την ακτή της Σάντα Κρουζ παραλίγο να καταλήξει στο στομάχι μιας μεγάπτερης φάλαινας που κατάπινε αντζούγιες.Σε ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, η φάλαινα αναδύεται κατακόρυφα με το στόμα ανοιχτό, λίγα μέτρα από την σέρφερ και δύο άνδρες που έκαναν καγιάκ. Η γυναίκα πηδάει έντρομη στο καγιάκ και το κήτος εξαφανίζεται στα βάθη.

Οι μεγάπτερες φάλαινες, γνωστές για τα υποβρύχια τραγούδια τους, μαζεύονται σε ομάδες έξω από τις ακτές της Σάντα Κρουζ κυνηγώντας αντζούγιες, πλαγκτόν και μικρά καρκινοειδή. Η τακτική τους είναι να τρομάζουν τα κοπάδια για να τα αναγκάσουν να ανέβουν κοντά στην επιφάνεια όπου δεν έχουν οδό διαφυγής.

Οι αρχές της Καλιφόρνια ζητούν από τους τουρίστες να μην πλησιάζουν τις φάλαινες σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων, προειδοποιώντας τους ότι τα κήτη προστατεύονται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία και η παρενόχλησή τους τιμωρείται με πρόστιμα από 2.500 έως 32.000 δολάρια.

Σύμφωνα όμως με την τοπική εφημερίδα Santa Cruz Sentinel, τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί τουλάχιστον δύο ατυχήματα -στο πρώτο αναποδογύρισε ένα καγιάκ και στο δεύτερο εμβολίστηκε ένα ιστιοφόρο.

Μια τρίτη επικίνδυνη προσέγγιση απαθανατίστηκε τον Οκτώβριο από τον Καλιφορνέζο φωτογράφο Πολ Σράουμπ (ένθετη πάνω).

Η μεγάπτερη φάλαινα (Megaptera novaeangliae) έχει μήκος μέχρι 16 μέτρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου